Schab z rękawa faszerowany śliwkami
Składniki:
Składniki:
· ok. 1,2 kg schabu bez kości
· ok 20 dkg suszonych śliwek
· 2 - 3 łyżki oleju
· sól
· pieprz
· majeranek
· 3 - 4 ząbki czosnku
· ostra mielona papryka ( ok łyżeczki )
· rękaw do pieczenia
Sposób wykonania:
Schab myję, osuszam i wzdłuż mięsa ostrym długim nożem o szpiczastym zakończeniu wycinam w środku kieszeń o szerokości ok 2,5 - 3 cm ( wszystko w zależności od tego, jak szeroki jest kawałek mięsa )
W wyciętą kieszeń wsypuję ok półtorej łyżeczki soli i rozcieram od środka, a następnie napycham suszonymi śliwkami. Jeśli kawałek schabu nie jest zbyt długi można to zrobić tylko za pomocą palców, ale jeśli jest dłuższy śliwki można napychać odwrotną stroną drewnianej łyżki. Śliwki powinny dość ściśle przylegać do siebie.
Po nafaszerowaniu schabu nacieramy go olejem, zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem, mieloną papryką oraz majerankiem ( ja wstawiam do lodówki najlepiej na noc).
Odcinam odpowiednio długi kawałek rękawa do pieczenia i wkładamy do niego schab. Zamykamy klipsami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ja wkładam schab dodatkowo do żaroodpornej formy.
W 200 stopniach schab piekę ok. pół godziny, a potem zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę jeszcze godzinę. Po upieczeniu zostawiam jeszcze w nagrzanym piekarniku na 20 - 30 minut.
Podaję jako danie obiadowe z sosem, ziemniakami, surówkami, lub na zimno do chleba.
Można też zrobić schab tak samo, ale bez śliwek.