Pierś z kurczaka gotowana na parze z warzywami
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1/3 cukini
1 marchewka
2-3 ziemniaki
3-4 pieczarki
Kilka różyczek kalafiora
2,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka (np. kamis)
(można dodać jeszcze: pieprz, zioła prowansalskie, oregano)
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka oczyścić, włożyć do miseczki, polać olejem, posypać z wierzchu 1,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka, ziołami oraz pieprzem. Wstawić do lodówki na około 1/2h.
Marchewkę obrać pokroić w grubsze plasterki, kalafiora podzielić na różyczki, cukinię w plasterki, ziemniaki w mniejsze kawałki.
Na drugim cedzaku po upływie pół godziny układamy warzywa, posypujemy łyżeczką przyprawy i gotujemy kolejne pół godziny do miękkości warzyw.