Masa do wafla, andruta z galaretkami
Składniki:
Opakowanie wafla
2 galaretki owocowe
1 szklanka śmietany
1 margaryna
½ szklanki cukru
Przygotowanie:
W rondlu (na małym ogniu) rozpuszczamy margarynę, wsypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia cukru, może lekko się zagotować.
Dodajemy śmietanę i teraz pilnujemy, aby nie wrzało. Ciągle mieszając, czekamy, aż dodana śmietana połączy się i nie będzie widać intensywnie białych smug, a temperatura całości będzie jednakowa (ma być bardzo gorące).
Zdejmujemy z palnika i wsypujemy galaretki (nie gotujemy), intensywnie mieszamy do rozpuszczenia się galaretek w masie. Wystudzić, smarować wafle lekko gęstniejącą masą, zostawiając odstęp 0,5 cm od brzegu.
Posmarowane wafle zawinąć w folię i z góry obciążyć deską do krojenia. Odłożyć w chłodne miejsce, najlepiej na noc.
Takiej masy wystarcza na przełożenie 5 listków wafla. Śmietana może być też 18%, aby tylko nie była bardzo kwaśna. Smak galaretek dowolny, taki jaki lubimy najbardziej.