czwartek, 30 marca 2017

Chrupiące piersi z kaczki

Chrupiące piersi z kaczki


Składniki:

2 filety z kaczki

sól

pieprz

Przygotowanie:

Filety z kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Kładziemy na desce skórą do góry i pod skosem nacinamy skórę tworząc kratkę. Po takim nacięciu, szybciej wytopi nam się tłuszcz.

Na zimnej patelni kładziemy kaczkę skórą do dołu i wstawiamy na wysoki ogień.

Smażymy bez przykrycia, aż wytopi się tłuszcz ze skóry a skóra będzie przypieczona na złoto (ok 15 min). Następnie przekładamy filety na drugą stronę i smażymy kolejne 10 min.

Filety z kaczki ściągamy z patelni i zawijamy w folię aluminiową (każdą z osobna). W folii kaczka powinna odpoczywać ok. 10 min. W tym czasie dojdzie i rozluźnią się wszystkie mięśnie - dzięki czemu będzie delikatna.

Filety wyjmujemy z folii, następnie kroimy pod skosem na plasterki .Przed podaniem solimy i pieprzymy do smaku.

Podajemy według. uznania.  Z ziemniakami czy kaszą  Smacznego zestawem sezonowych  lub ulubionych surówek
Smacznego :)


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...