Przykładowe podwieczorki i kolacje dla osób z cukrzycą
typu 2
Dzień I
Podwieczorek
Lekka zupa: 150 g budyniu ugotowanego na 200 ml mleka z dodatkiem słodziku.
Kolacja
Surówka z papryki i ogórka z pieczywem50 g (średnia kromka) chleba pełnoziarnistego, 3 łyżki chudego serka homogenizowanego, 1/2 papryki, ogórek kiszony, łyżka fasoli z puszki, łyżeczka oliwy z oliwek, posiekany czosnek i liście bazylii, do picia: zielona herbata bez cukru.
Dzień II
Podwieczorek
Serek z pieczywem: 1/4 grahamki, 50 g serka waniliowego.
Kolacja
Sałatka z szynką: 40 g chudej szynki, 3 łyżki kukurydzy konserwowej, pomidor, 1/2 papryki.
Dzień III
Podwieczorek
Kanapka z serkiem i rzodkiewkami: cienka kromka chleba żytniego, 3 łyżki serka ziarnistego, 10 rzodkiewek.
Kolacja
Sałatka z fetą i warzywami: 50 g sera feta light, 100 g gotowanego brokułu, pomidor, łyżka kukurydzy konserwowej, kromka chleba razowego, do picia: herbata zielona bez cukru.
Dzień IV
Podwieczorek
Bomba witamin: sok marchwiowo-selerowy (200 ml) i jabłko.
Kolacja
Sałatka z gotowanym kurczakiem: 30 g kaszy gryczanej, 5 g oliwy z oliwek, 50 g ogórka zielonego, 100 g ugotowanej piersi z kurczaka, 1/2 papryki, 1/2 pora, do picia: szklanka herbaty z melisy bez cukru
Dzień V
Podwieczorek
Kisiel malinowy: 2 łyżki mąki ziemniaczanej, szklanka malin.
Kolacja
Sałatka ze śledziem: płat śledziowy w oleju, cykoria, łyżka soku z cytryny, kromka chleba pełnoziarnistego, do picia: miętowa herbata bez cukru.
Dzień VI
Podwieczorek
Fasolka: 150 g fasolki szparagowej, łyżka bułki tartej, łyżka oleju rzepakowego, do picia herbata malinowa bez cukru.
Kolacja
Makaron z białym serem i szczypiorkiem: 25 g makaronu pełnoziarnistego, 50 g chudego białego sera, po łyżce jogurtu naturalnego i posiekanego szczypiorku, do picia: szklanka czerwonej herbaty bez cukru.
Dzień VII
Podwieczorek
Surówka: jabłko, marchew, 10 rodzynek.
Kolacja
Kanapka z makrelą: 100 g wędzonej makreli, 2 kromki pieczywa chrupkiego, do picia: 250 ml soku pomidorowego