Buraczki z białą kapustą
Składniki:
2 kg ugotowanych lub upieczonych i obranych buraczków czerwonych
1 kg białej kapusty
400 g cebuli
zalewa
1 szklanka octu 10 %
1 szklanka wody
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soli
3-4 listki laurowe
kilka ziarenek pieprzu i angielskiego ziela
Wykonanie
Składniki zalewy zagotować i odstawić do przestudzenia. Buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kapustkę poszatkować na szatkownicy. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać. Zalać wcześniej przygotowaną letnią zalewą i odstawić na 3-4 godziny, w tym czasie całość przemieszać ze 2-3 razy. Następnie warzywa przełożyć do słoików razem z zalewą. Słoiki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 20 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia.
Z tej ilości składników wyszło mi 8 słoików o pojemności 550 ml.