Idealny na rodzinny obiad
Składniki:
4 pojedyncze filety z kurczaka
4 łyżki oleju
3 kromki czerstwego chleba tostowego
kilka gałązek natki pietruszki
kilka kropli soku z cytryny
2–3 szczypty skórki startej z cytryny
1 żółtko
mielony czerwony i czarny pieprz
gruba morska sól
Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha, oczyść. Usmaż je na 1 łyżce rozgrzanego oleju (ok. 10 minut). Często obracaj, by zrumieniły się równomiernie. Pod koniec posyp solą oraz czarnym pieprzem. Przygotuj ziołową skorupkę: natkę opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek i grubo posiekaj. Zioła wymieszaj z drobno pokruszonym chlebem, skórką z cytryny i pozostałymi 3 łyżkami oleju. Dodaj żółtko. Przypraw do smaku solą, czarnym i czerwonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Zagnieć jednolitą masę. Filety z kurczaka ułóż w żaroodpornym naczyniu. Rozłóż na nich po porcji ziołowej masy i dokładnie oblep nią mięso. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury225 st. C. Piecz przez 10 minut.
Podaj z frytkami i zestawem surówek.