PIECZEŃ Z MIELONEGO INDYKA Z KAPUSTĄ włoską
Składniki:
70 dag mięsa mielonego z indyka
4 łyżki bułki tartej
jajko
mała włoska kapusta
olej
cebula cukrowa
posiekany koperek
posiekana natka pietruszki
majeranek
słodka czerwona papryka
łyżka masła klarowanego
ząbek czosnku
sól
pieprz
Sposób Przygotowania:
Mięso wymieszaj z bułką tartą, jajkiem i przyprawami. Folię spożywczą nasmaruj olejem, rozłóż mięso, uformuj prostokąt, przykryj folią wysmarowaną olejem. Wstaw do lodówki.
Na maśle klarowanym zeszklij pokrojoną cebulę, dodaj poszatkowaną kapustę, pora, koperek i natkę pietruszki. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Duś całość, aż zmięknie.
Zdejmij folię, wyłóż farsz, zwiń. Włóż do lodówki jeszcze na 30 minut. Roladę włóż na mocno rozgrzany olej, obsmaż. Ostrożnie zsuń do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem. Zapiekaj 30 minut w temp. 180 st. C. Podawaj posypane podsmażonymi płatkami czosnku z ziemniakami w mundurkach i surówkami sezonowymi.
Na maśle klarowanym zeszklij pokrojoną cebulę, dodaj poszatkowaną kapustę, pora, koperek i natkę pietruszki. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Duś całość, aż zmięknie.
Zdejmij folię, wyłóż farsz, zwiń. Włóż do lodówki jeszcze na 30 minut. Roladę włóż na mocno rozgrzany olej, obsmaż. Ostrożnie zsuń do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem. Zapiekaj 30 minut w temp. 180 st. C. Podawaj posypane podsmażonymi płatkami czosnku z ziemniakami w mundurkach i surówkami sezonowymi.