czwartek, 30 marca 2017

Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych

Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych

Składniki:

500 g filet z indyka
1 opak Przyprawa do mięsa mielonego Knorr
5 szt pomidory suszone
2 łyżki orzeszki piniowe lub pestki słonecznika
300 g  karczochy marynowane
1 opak  Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr
1 pęczek świeża kolendra
0.5 szt papryczka chilli
0.5 szt cebula czerwona
czosnek
2 szt jajka
1 szt kajzerka czerstwa (namoczona w mleku)
2 łyżki bułka tarta
3 szt liść laurowy
3 szt ziele angielskie
3 łyżki oliwa z oliwek

Wykonanie:

Głównym składnikiem proponowanej potrawy są kotlety mielone. Wykorzystaj mielone mięso z indyka (jeśli chcesz, użyj wołowego lub wieprzowego, danie będzie tak samo smaczne), dodaj pomidory: świeże lub z puszki, czerwoną cebulę oraz orzeszki piniowe. Ostatni składnik możesz zamienić na pestki słonecznika. Mieszankę dopraw czosnkiem, kolendrą, majerankiem i usmaż na patelni – uważaj jedynie, żeby składniki się nie przypaliły. Tak przygotowane mięso połącz z bułką tartą, jajkiem, uformuj na odpowiedni kształt i gotuj na parze przez kilka minut. Pozostaje Ci tylko przyrządzić sałatkę, w tym celu pokrój karczochy (zastąpisz je czerwoną cebulą), paprykę chili i ogórka, przypraw wszystko pieprzem i kurkumą. Tak przygotowane danie podawaj na gorąco, udekorowane listkami świeżej bazylii i pietruszką.

Krok po kroku jak przygotować danie:

Mięso z indyka zmiel w maszynce na drobnych oczkach. Pomidory pokrój w drobną kostkę, kolendrę również drobno pokrój a orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.
W misce połącz mięso, jajka, pomidory, orzeszki, odciśniętą bułkę, bułkę tartą oraz połowę kolendry. Masę dopraw przyprawą Knorr i dokładnie wymieszaj.
W garnku z wkładem do gotowania na parze zagotuj wodę z liściem laurowym i zielem angielskim. Sitko wyłóż pergaminem. Z mięsnej masy uformuj nieduże kotleciki i od razu układaj je w naczyniu na pergaminie. Garnek przykryj i gotuj 10-12 minut – w zależności, jak duże kotleciki uformowałaś.
W międzyczasie przygotuj sałatkę: karczochy pokrój na ćwiartki, cebulę w piórka a chilli drobno posiekaj. Wszystko przełóż do salaterki i wymieszaj.
W miseczce wymieszaj sos sałatkowy Knorr, oliwę, 3 łyżki zalewy z karczochów, chilli oraz kolendrę. Całość dokładnie wymieszaj i polej przygotowana sałatkę.
 Gotowe, ugotowane kotleciki podawaj z sałatką.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...