Szybki śledzik z jabłkiem
Składniki:
300g filetów śledziowych matias (solonych)
1 duża cebula
3 duże jabłka
pieprz
Składniki na sos:
80g koncentratu pomidorowego
3 łyżki majonezu
kilka łyżek jogurtu naturalnego ( do rozprowadzenia sosu).
Wykonanie:
Śledzie wymoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie, osuszyć i pokroić na 0,5 cm paski lub pozwijać w ruloniki. Cebulę drobno posiekać. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach, odcisnąć nadmiar soku.
Przygotowanie sosu:
Koncentrat pomidorowy wymieszać dokładnie z majonezem, dodać jogurt, w ilości potrzebnej do uzyskania konsystencji płynnego sosu, umożliwiającej łatwe zalewanie warstw sałatki. Doprawić pieprzem.
Ułożenie sałatki:
Sałatkę układamy warstwowo: na spodzie układamy śledzie, przykrywamy 1/3 sosu, na to cebula i ponownie warstwa sosu, na wierzch jabłka oblane resztą sosu