czwartek, 30 marca 2017

Szybki śledzik z jabłkiem


Szybki śledzik z jabłkiem

Składniki:
300g filetów śledziowych matias (solonych)
1 duża cebula
3 duże jabłka
pieprz

Składniki na sos:

80g koncentratu pomidorowego
3 łyżki majonezu
kilka łyżek jogurtu naturalnego ( do rozprowadzenia sosu).

Wykonanie:
 Śledzie wymoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie, osuszyć i pokroić na 0,5 cm paski lub pozwijać w ruloniki. Cebulę drobno posiekać. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach, odcisnąć nadmiar soku.
Przygotowanie sosu:

Koncentrat pomidorowy wymieszać dokładnie z majonezem, dodać jogurt, w ilości potrzebnej do uzyskania konsystencji płynnego sosu, umożliwiającej łatwe zalewanie warstw sałatki. Doprawić pieprzem.

Ułożenie sałatki:

Sałatkę układamy warstwowo: na spodzie układamy śledzie, przykrywamy 1/3  sosu, na to cebula i ponownie warstwa sosu, na wierzch jabłka oblane resztą sosu


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...