PLACKI ALLA PIZA
Składniki
4 jaja
6 łyżek mąki pszennej ( z lekką górką)
4 - 5 łyżek mleka, maślanki lub rzadkiego jogurtu naturalnego
0,5 łyżeczki przyprawy do pizzy
150 - 200 gramów kiełbasy lub szynki
1 mały strąk czerwonej papryki
4 łyżki kukurydzy
300 gramów pieczarek
1 średnia cebula
sól (niewiele lub wcale)
ostra lub słodka papryka
100 gramów żółtego sera do posypania
ulubiony sos do polania
6 łyżek mąki pszennej ( z lekką górką)
4 - 5 łyżek mleka, maślanki lub rzadkiego jogurtu naturalnego
0,5 łyżeczki przyprawy do pizzy
150 - 200 gramów kiełbasy lub szynki
1 mały strąk czerwonej papryki
4 łyżki kukurydzy
300 gramów pieczarek
1 średnia cebula
sól (niewiele lub wcale)
ostra lub słodka papryka
100 gramów żółtego sera do posypania
ulubiony sos do polania
Sposób przygotowania
Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki, podsmażamy na oleju, kiedy wytracą wilgoć i zaczną się smażyć dodajemy cebulę i smażymy całość do zeszklenia tej ostatniej, schładzamy. Paprykę i szynkę kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Jaja miksujemy dokładnie z mąką, dodajemy mleko lub jogurt, mieszamy dokładnie, przyprawiamy, wsypujemy pieczarki z cebulą, paprykę, szynkę i kukurydzę, mieszamy łyżką by ciasto równomiernie oblepiło wszystkie składniki. Nabieramy niewielkie porcje masy i smażymy je na oleju na złoto. Kiedy placuszki usmażą się z jednej strony, odwracamy je na drugą i posypujemy z góry wiórkami sera, smażymy pod przykryciem do jego rozpuszczenia. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, podajemy z ulubionym sosem, np z ketchupem.
Szybkie, pyszne, ekonomiczne, (możemy do nich wykorzystać zalegające różności w lodówce :) Pyszne są również na zimno, porcja na około 9 - 10 sztuk.