Wuzetka
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
140g mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 łyżki kakao bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
170g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
Krem:
1l śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 fixy do śmietany
5-7 łyżek cukru pudru (ja dodałam 5 łyżek, proszę dosłodzić do smaku)
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
4 łyżeczki żelatyny
Polewa:
250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
200g gorzkiej czekolady
50g masła
Dodatkowo:
8-10 łyżek dżemu (możemy użyć malinowego, wiśniowego, dobrze jak będzie kwaskowaty)
Do ozdoby:
około 150ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1-2 łyżki cukru pudru
Biszkopt:
1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
140g mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 łyżki kakao bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
170g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
Krem:
1l śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 fixy do śmietany
5-7 łyżek cukru pudru (ja dodałam 5 łyżek, proszę dosłodzić do smaku)
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
4 łyżeczki żelatyny
Polewa:
250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
200g gorzkiej czekolady
50g masła
Dodatkowo:
8-10 łyżek dżemu (możemy użyć malinowego, wiśniowego, dobrze jak będzie kwaskowaty)
Do ozdoby:
około 150ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1-2 łyżki cukru pudru
Biszkopt:
1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
4. Żółtka utrzeć z resztą cukru oraz cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką.
6. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i przekroić je raz w poziomie. Otrzymamy 2 blaty ciasta. Jeden kawałek ciasta włożyć z powrotem do blaszki i posmarować go 4-5 łyżkami dżemu.
Krem:
7. Żelatynę zalać 6 łyżkami wody i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!). Zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia (ma być ciepła, ale nie gorąca).
7. Żelatynę zalać 6 łyżkami wody i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!). Zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia (ma być ciepła, ale nie gorąca).
8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fixami, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Cały czas miksując, powoli wlewać ciepłą żelatynę. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt w blaszce. Wyrównać i przykryć go drugim kawałkiem ciasta. Wierzch biszkoptu posmarować dżemem.
Polewa:
9. Do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę i masło. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa stanie się jednolita (nie gotować!). Zdjąć z ognia i polewę odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Następnie polać nią wierzch ciasta i blaszkę wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, najlepiej na całą noc.
9. Do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę i masło. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa stanie się jednolita (nie gotować!). Zdjąć z ognia i polewę odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Następnie polać nią wierzch ciasta i blaszkę wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, najlepiej na całą noc.
Do ozdoby:
10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i porcje ciasta przed podaniem udekorować kleksami bitej śmietany.
10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i porcje ciasta przed podaniem udekorować kleksami bitej śmietany.
Smacznego