Krokiety dziennikarskie
wg przepisu z Niedzieli
Składniki: Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki
1 jajko
3/4 szklanki mleka zmieszanego z wodą ( pół na pół)
1 łyżka oleju
Farsz:
25 dag pieczarek
1 cebula
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
kilka średniej wielkości parówek
jajko
bułka tarta do obtoczenia
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Składniki ciasta połączyć i zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gdyby było zbyt gęste dodać wody. Usmażyć naleśniki.
Przygotować farsz: na rozgrzany tłuszcz zarumienić drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli dodać pokrojone w drobną kostkę pieczarki i razem dusić jeszcze przez kilka minut dodać przecier i sól i pieprz. Parówki ugotować obrać z plastikowej osłonki. Na naleśniku rozsmarować farsz pieczarkowy, ułożyć kawałki parówki, zwijać w krokieciki. Przed podaniem obtoczyć w jajku i bułce tartej, podsmażyć rumieniąc z obu stron. Podawać z czerwonym barszczykiem.