niedziela, 28 maja 2017

Krokiety dziennikarskie wg przepisu z Niedzieli

Krokiety dziennikarskie 

wg przepisu z Niedzieli

Składniki: Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki
1 jajko
3/4 szklanki mleka zmieszanego z wodą ( pół na pół)
1 łyżka oleju

Farsz:
25 dag pieczarek
1 cebula
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
kilka średniej wielkości parówek
jajko
bułka tarta do obtoczenia
sól, pieprz do smaku


Wykonanie:

Składniki ciasta połączyć i zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gdyby było zbyt gęste dodać wody. Usmażyć naleśniki.

Przygotować farsz: na rozgrzany tłuszcz zarumienić drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli dodać pokrojone w drobną kostkę pieczarki i razem dusić jeszcze przez kilka minut dodać przecier i sól i pieprz. Parówki ugotować obrać z plastikowej osłonki. Na naleśniku rozsmarować farsz pieczarkowy, ułożyć kawałki parówki, zwijać w krokieciki. Przed podaniem obtoczyć w jajku i bułce tartej, podsmażyć rumieniąc z obu stron. Podawać z czerwonym barszczykiem.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...