poniedziałek, 12 czerwca 2017

PAPRYKOWE ŁÓDKI

PAPRYKOWE ŁÓDKI

.

Składniki:

2 duże papryki do nadziewania

Na farsz:
2 ząbki czosnku
1 i 1/2 szkl. kaszki kuskus
1 cebula po 1 małym strąku czerwonej i żółtej papryki
2-3 kawałki suszonych pomidorów
po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, oregano i tymianku
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Duże papryki rozetnij, usuń pestki. Kuskus zalej wrzątkiem tak, aby woda sięgała ok. 1 cm ponad powierzchnię kaszki. Odstaw, by kuskus spęczniał. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Pozostałe papryki oczyść, pokrój w kostkę. Suszone pomidory osącz, zachowaj 2-3 łyżki oliwy z zalewy, pomidory potnij w paseczki.
2. Na patelni rozgrzej oliwę z pomidorów, wrzuć czosnek i cebulę, zeszklij. Dołóż kosteczki papryki, smaż ok. 5 minut. Podsmażone warzywa połącz z kuskusem. Domieszaj pomidory, natkę, oregano oraz tymianek. Przypraw solą, pieprzem. Nałóż do połówek papryk.




Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...