Domowa zapiekanka a
la gyros
Składniki
woreczek ryżu ( 100 g )
czerwona papryka
3
ogórki kiszone
2
pojedyncze filety z kurczaka
35 dag żółtego sera
1
cebula
½
opakowanie przyprawy gyros
6
łyżek majonezu
6
łyżek ketchupu
olej
sól, pieprz
Wykonanie
Ryż ugotować. Cebulę
obrać, drobno pokroić i zeszklić na oleju. Filet umyć, osuszyć i pokroić w
krótkie paski. Dodać do cebuli, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą.
Usmażyć na rumiano. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyć,
osuszyć i usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w cienkie paski. Ogórki
pokroić w plasterki. Do naczynia żaroodpornego włożyć kolejno: ryż, 1/3
majonezu, 1/3 ketchupu, 1/3 sera, mięso, 1/3 majonezu i ketchupu, 1/3 sera,
ogórki, paprykę, resztę majonezu, ketchupu i sera. Zapiekać ok. 30 minut w
piekarniku rozgrzanym do temperatury 180oC.