wtorek, 24 kwietnia 2018

Sałatka warzywna z jajkiem i tuńczykiem


Sałatka warzywna z jajkiem i tuńczykiem


Składniki

1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 papryka czerwona
2 marchewki
2 jajka
3 łyżki delikatnego majonezu
1 łyżka musztardy stołowej
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Marchewki obieramy i gotujemy je lekko osolonej i posłodzonej wodzie, studzimy, a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i również drobno kroimy.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Wszystkie składniki przekładamy do miski i dodajemy do nich odsączonego i pokruszonego na kawałki tuńczyka. Do składników dodajemy także wymieszany z musztardą delikatny majonez. Wszystko dokładnie mieszamy oraz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.



Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...