Sałatka warzywna z jajkiem i tuńczykiem
Składniki
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 papryka czerwona
2 marchewki
2 jajka
3 łyżki delikatnego majonezu
1 łyżka musztardy stołowej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Marchewki obieramy i gotujemy je lekko osolonej i
posłodzonej wodzie, studzimy, a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Paprykę
pozbawiamy gniazd nasiennych i również drobno kroimy.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w drobną
kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Wszystkie składniki przekładamy do miski i dodajemy do
nich odsączonego i pokruszonego na kawałki tuńczyka. Do składników dodajemy
także wymieszany z musztardą delikatny majonez. Wszystko dokładnie mieszamy
oraz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego
przejścia smaków i aromatów.