Sok
z zielonych orzechów włoskich
Wykonanie:
Orzechy
umyć, osuszyć, pokroić w plasterki i włożyć do wysterylizowanych słoików
przesypując cukrem. Cukru ma być 2 razy tyle co orzechów. Po puszczeniu soku
przechowywać w lodówce.
Zastosowanie:
Sok zawiera dużo jodu, witaminy C i innych składników odżywczych, dzięki czemu może służyć jako środek wzmacniający, zalecany przy niedoczynności tarczycy, szkorbucie. Zażywać 2 x dziennie 1 łyżkę.
Rozcieńczony z wodą zalecany jest do płukania gardła przy anginie i infekcjach.
Sok można dodawać do herbaty zamiast cukru.
Sok zawiera dużo jodu, witaminy C i innych składników odżywczych, dzięki czemu może służyć jako środek wzmacniający, zalecany przy niedoczynności tarczycy, szkorbucie. Zażywać 2 x dziennie 1 łyżkę.
Rozcieńczony z wodą zalecany jest do płukania gardła przy anginie i infekcjach.
Sok można dodawać do herbaty zamiast cukru.