piątek, 1 czerwca 2018

Sok z zielonych orzechów włoskich


Sok z zielonych orzechów włoskich
Wykonanie:

Orzechy umyć, osuszyć, pokroić w plasterki i włożyć do wysterylizowanych słoików przesypując cukrem. Cukru ma być 2 razy tyle co orzechów. Po puszczeniu soku przechowywać w lodówce.
Zastosowanie:
Sok zawiera dużo jodu, witaminy C i innych składników odżywczych, dzięki czemu może służyć jako środek wzmacniający, zalecany przy niedoczynności tarczycy, szkorbucie. Zażywać 2 x dziennie 1 łyżkę.
Rozcieńczony z wodą zalecany jest do płukania gardła przy anginie i infekcjach.
Sok można dodawać do herbaty zamiast cukru.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...