AMONIACZEK
Składniki:
6 jajek
30 dag cukru pudru, 30 dag mąki
1 łyżeczka amoniaku spożywczego
1/2 kostki margaryny
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka agrestowa
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Partiami dodawać żółtka i mąkę wymieszaną z amoniakiem. Utrzeć na pulchną masę i połączyć z utartą margaryną. Można dodać olejek np. waniliowy.
Ciasto podzielić na trzy części i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem i wysmarować tłuszczem.
Piec w piekarniku. Po upieczeniu szybko oderwać papier.
Przygotować galaretki wg przepisu na opakowaniu. Gdy zaczną gęstnieć jedną wylać na pierwszy placek, przykryć drugim, wylać drugą galaretkę i przyłożyć trzecim plackiem. Na wierzch dajemy polewę lub cukier puder, można też dać trzecią galaretkę.
Acha, ja robię ten placek z półtorej porcji.