poniedziałek, 20 marca 2017

Bigos z cukini

Bigos z cukinii

Składniki:
·                     3,5 kg cukinii - waga po wydrążeniu
·                     300 g marchewki 
·                     400 g kiełbasy
·                     2 średnie cebule 
·                     2 łyżki oleju
·                     1/2 kg pomidorów
·                     szczypta soli
·                     szczypta pieprzu
·                     1/2 łyżeczka słodkiej papryki


Cebulę obieram i drobno siekam, po czym szklę na rozgrzanym oleju na patelni. Wydrążoną z nasion i watowatego miąższu cukinię ścieram na tarce na dużych oczkach. Starte warzywo przekładam na durszlak i oprószam solą, odstawiam na 20 - 30 minut. Po tym czasie dokładnie odciskam z cukinii sok. Marchewkę myję, obieram i ścieram na dużych oczkach tarki, po  czym dodaję do zeszklonej cebuli i podsmażam. Kiedy marchew będzie miękka dodaję do niej odciśniętą cukinię i duszę pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodaję podsmażoną kiełbasę oraz obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory, smażę aż się rozpadną. Całość doprawiam do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Podaję na ciepło ze świeżym pieczywem.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...