piątek, 24 marca 2017

Biszkopt z jabłkami i masą śmietankową

Biszkopt z jabłkami i masą śmietankową

Składniki:

4 jajka

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka octu

1 szklanka cukru kryształu

1 szklanka mąki krupczatki

1 łyżka soku z cytryny

(jeśli biszkopt chcemy ciemny to 2-3 łyżki kakao)

Masa jabłkowa

1,5 kg jabłek

2 galaretki mogą być np. agrestowe

Masa śmietankowa:

400 ml śmietany 30% zimnej

1 galaretka czerwona

¾ szklanki gorącej wody

Przygotowanie

Żółtka oddzielić od białek, dać do miski. Do żółtek dodać łyżeczkę octu i proszku do pieczenia, wymieszać łyżką do uzyskania emulsji. 
Białka ubić mikserem na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier. Gdy masa będzie sztywna powoli dodawać żółtka. Następnie dodawać mąkę krupczatkę i mieszać łyżką!!! Wtedy masa będzie puszysta. Na koniec dodać sok z cytryny - wtedy ciasto nie opadnie :)

Gdy chcemy uzyskać ciemny placek, należy dodać 2-3 łyżki kakao. Najlepiej dodać je do mąki i wymieszać. 
Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. ok. 180 stopni ok. 20-25 minut, sprawdzając patyczkiem czy jest upieczone (patyczek po wyjęciu z ciasta musi być suchy).

Jeśli ciasto z wierzchu przypieka się, a w środku jest jeszcze surowe, wystarczy je nakryć w piecu papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wtedy upiecze się i nie będzie spalone z wierzchu.

Jabłka obrać pokroić w kostkę i poddusić wlać troszkę wody na dno garnka żeby jabłka się nie przepaliły (mniejsze pół szklanki) jak jabłka się podduszą wsypać suche 2 galaretki -wymieszać ,zimną masę wylać na biszkopt i przykryć drugą częścią biszkopta.

Rozpuścić galaretkę w szklance wody ,ostudzić żeby była zimna. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do niej zimną galaretkę. Tą masę wylać na biszkopt -wstawić do lodówki.

Ja górną część biszkopta tą skórkę obcięłam żeby masa się nie odlepiała od biszkopta i troszkę masy jabłkowej dałam na biszkopt i dopiero wylałam masę śmietankową.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...