Ciasto Architekta
Upiec biszkopt jasny - grubszy.( z 5 jajek)
Upiec biszkopt ciemny - cieńszy i po upieczeniu wyciąć w nim kieliszkiem kółeczka (z 3 jajek)
Masa budyniowa
:
1 litr mleka
4 budynie waniliowe lub śmietankowe
1 łyżka kakao.
2 kostki masłu
cukier do smaku
Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao.
Upiec biszkopt ciemny - cieńszy i po upieczeniu wyciąć w nim kieliszkiem kółeczka (z 3 jajek)
Masa budyniowa
:
1 litr mleka
4 budynie waniliowe lub śmietankowe
1 łyżka kakao.
2 kostki masłu
cukier do smaku
Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao.
Masa serowa
50 dag serków homogenizowanych śmietankowych lub waniliowych
2 galaretki czerwone.
3-4 banany.
1 cytryna
Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody, gdy zacznie tężeć, połączyć z serkami homogenizowanymi i wymieszać.
Banany obrać, pokroić w plastry o grubości biszkoptu ciemnego i skropić sokiem z cytryny.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt jasny - masa ciemna - biszkopt ciemny z kółeczkami - w każde kółko włożyć kawałek banana - masa serowa - wcisnąć w masę serową ciemne kółeczka -masa jasna - na wierzch polewa.
Zamiast bananów można dać inne owoce, np. brzoskwinie z puszki.