piątek, 24 marca 2017

CIASTO Z KREMEM KARPATKOWYM I WISNIAMI

Ciasto z kremem karpatkowym i wiśniami

Składniki na biszkopt:
·                                 5 jajek
·                                 3/4 szklanki cukru
·                                 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
·                                 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki na krem:
·                 500ml mleka
·                 6 łyżek cukru
·                 1 opakowanie budyniu
·                 3 łyżki mąki tortowej
·                 200 g masła

Dodatkowo:
·                 ok. 600-700g wiśni mrożonych wypestkowanych lub z kompotu
·                 1 galaretka wiśniowa

·                 herbata malinowa

Wykonanie:

1.              Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Obie mąki wymieszać ze sobą i przesiać. Dodawać stopniowo przesiane mąki, miksując na najniższych obrotach.
2.              Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 25-35 minut (do tzw. suchego patyczka).
3.              Gorące ciasto wyjąć z piekarnika. Rzucić je na podłogę (w formie) z wysokości ok. 60 cm. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.
4.              Biszkopt nasączyć herbatą malinową (najlepiej za pomocą pędzelka).
5.              Krem: 400ml mleka zagotować. W pozostałym mleku roztrzepać budyń, mąkę, cukier i dodać do gotującego się mleka. Mieszać do momentu aż budyń zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Do budyniu dodawać stopniowo masło o temperaturze pokojowej, miksując krem na wysokich obrotach.
6.              Galaretkę rozpuścić w 450ml wody, odstawić do lekkiego stężenia.
7.              Biszkopt przekroić wzdłuż na 2 części. Każdą nasączyć herbatą malinową. Następnie na dolny biszkopt wyłożyć połowę kremu i przykryć drugim biszkoptem. Nałożyć kolejną warstwę kremu i wiśnie, a na koniec zalać całość lekko stężałą galaretką.
8.     Wstawić do lodówki na kilka godzin w celu całkowitego stężenia. 
Smacznego!

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...