Ciasto z kremem karpatkowym i wiśniami
Składniki na biszkopt:
· 5 jajek
· 3/4 szklanki cukru
· 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
· 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
· 500ml mleka
· 6 łyżek cukru
· 1 opakowanie budyniu
· 3 łyżki mąki tortowej
· 200 g masła
Dodatkowo:
· ok. 600-700g wiśni mrożonych wypestkowanych lub z kompotu
· 1 galaretka wiśniowa
· herbata malinowa
Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Obie mąki wymieszać ze sobą i przesiać. Dodawać stopniowo przesiane mąki, miksując na najniższych obrotach.
2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 25-35 minut (do tzw. suchego patyczka).
3. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika. Rzucić je na podłogę (w formie) z wysokości ok. 60 cm. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.
4. Biszkopt nasączyć herbatą malinową (najlepiej za pomocą pędzelka).
5. Krem: 400ml mleka zagotować. W pozostałym mleku roztrzepać budyń, mąkę, cukier i dodać do gotującego się mleka. Mieszać do momentu aż budyń zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Do budyniu dodawać stopniowo masło o temperaturze pokojowej, miksując krem na wysokich obrotach.
6. Galaretkę rozpuścić w 450ml wody, odstawić do lekkiego stężenia.
7. Biszkopt przekroić wzdłuż na 2 części. Każdą nasączyć herbatą malinową. Następnie na dolny biszkopt wyłożyć połowę kremu i przykryć drugim biszkoptem. Nałożyć kolejną warstwę kremu i wiśnie, a na koniec zalać całość lekko stężałą galaretką.
8. Wstawić do lodówki na kilka godzin w celu całkowitego stężenia.
Smacznego!