CZEKOLADOWY MIĘTUSEK :
3 jajka
0,5 szkl cukru pudru
0,5 szkl mąki pszennej typ 400
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 łyżka kakao
2 łyżki oleju
1 łyżka spirytusu lub wódki czystej ( może być też ocet )
MASA MIĘTOWA :
300 g cukierków miętowych "leśnych " ( muszą być mocno miętowe i intensywny zielony kolor, ja dałam mniej zielone )
Około 0,5 szkl wody
2 budynie śmietankowe ( na 0,5 l mleka )
0,75 l mleka
2 łyżki cukru
200 g miękkiego masła
MASA ŚMIETANOWA :
500ML śmietany 36 % lub 30 %
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka niebieska lub zielona
0,5 szkl gorącej wody
PONCZ :
0,5 szkl zaparzonej kawy Inka
2 łyżeczki cukru
Kilka kropel olejku rumowego
30 ml likieru kawowego
PONADTO:
100 g startej czekolady
Żelki do dekoracji
Około 20 herbatników kakaowych
WYKONANIE :
Białka ubić z solą i cukrem pudrem na sztywno, zmniejszyć obroty, dodać żółtka rozmieszane z wódką, powoli wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, na końcu wlać olej. Wylać na blachę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia ( boków nie smarować ) i włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni. Piec 20 minut, następnie wyjąć na kratkę do ostygnięcia.
Landrynki rozpuścić na małym ogniu z wodą. Budyń rozrobić w szklance mleka, resztę zagotować z cukrem, na gotujące mleko wlać rozrobiony budyń oraz syrop powstały z landrynek i zagotować aż masa zgęstnieje cały czas mieszając. Odstawić i całkowicie wystudzić.
Miękkie masło zmiksować, dodawać po łyżce masy cały czas miksując, aż powstanie jednolita, gładka masa.
Biszkopt nasączyć ponczem ( najlepiej przy pomocy pędzelka ),wyłożyć na niego masę miętową i od razu poukładać herbatniki kakaowe. Wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować masę śmietanową.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, zmniejszyć obroty, dodać tężejącą galaretkę rozpuszczoną uprzednio w 0,5 szkl gorącej wody. Od razu wyłożyć na herbatniki. Na wierzch posypać wiórkami z uprzednio startej czekolady.
Ciasto schłodzić minimum 2 godziny w lodówce.
3 jajka
0,5 szkl cukru pudru
0,5 szkl mąki pszennej typ 400
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 łyżka kakao
2 łyżki oleju
1 łyżka spirytusu lub wódki czystej ( może być też ocet )
MASA MIĘTOWA :
300 g cukierków miętowych "leśnych " ( muszą być mocno miętowe i intensywny zielony kolor, ja dałam mniej zielone )
Około 0,5 szkl wody
2 budynie śmietankowe ( na 0,5 l mleka )
0,75 l mleka
2 łyżki cukru
200 g miękkiego masła
MASA ŚMIETANOWA :
500ML śmietany 36 % lub 30 %
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka niebieska lub zielona
0,5 szkl gorącej wody
PONCZ :
0,5 szkl zaparzonej kawy Inka
2 łyżeczki cukru
Kilka kropel olejku rumowego
30 ml likieru kawowego
PONADTO:
100 g startej czekolady
Żelki do dekoracji
Około 20 herbatników kakaowych
WYKONANIE :
Białka ubić z solą i cukrem pudrem na sztywno, zmniejszyć obroty, dodać żółtka rozmieszane z wódką, powoli wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, na końcu wlać olej. Wylać na blachę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia ( boków nie smarować ) i włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni. Piec 20 minut, następnie wyjąć na kratkę do ostygnięcia.
Landrynki rozpuścić na małym ogniu z wodą. Budyń rozrobić w szklance mleka, resztę zagotować z cukrem, na gotujące mleko wlać rozrobiony budyń oraz syrop powstały z landrynek i zagotować aż masa zgęstnieje cały czas mieszając. Odstawić i całkowicie wystudzić.
Miękkie masło zmiksować, dodawać po łyżce masy cały czas miksując, aż powstanie jednolita, gładka masa.
Biszkopt nasączyć ponczem ( najlepiej przy pomocy pędzelka ),wyłożyć na niego masę miętową i od razu poukładać herbatniki kakaowe. Wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować masę śmietanową.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, zmniejszyć obroty, dodać tężejącą galaretkę rozpuszczoną uprzednio w 0,5 szkl gorącej wody. Od razu wyłożyć na herbatniki. Na wierzch posypać wiórkami z uprzednio startej czekolady.
Ciasto schłodzić minimum 2 godziny w lodówce.