wtorek, 21 marca 2017

Czekoladowy Miętusek

CZEKOLADOWY MIĘTUSEK : 
3 jajka 
0,5 szkl cukru pudru 
0,5 szkl mąki pszennej typ 400 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Szczypta soli 
1 łyżka kakao 
2 łyżki oleju 
1 łyżka spirytusu lub wódki czystej ( może być też ocet ) 
MASA MIĘTOWA :
300 g cukierków miętowych "leśnych " ( muszą być mocno miętowe i intensywny zielony kolor, ja dałam mniej zielone )
Około 0,5 szkl wody 
2 budynie śmietankowe ( na 0,5 l mleka )
0,75 l mleka 
2 łyżki cukru 
200 g miękkiego masła 
MASA ŚMIETANOWA : 
500ML śmietany 36 % lub 30 % 
2 łyżki cukru pudru 
1 galaretka niebieska lub zielona 
0,5 szkl gorącej wody 
PONCZ :
0,5 szkl zaparzonej kawy Inka 
2 łyżeczki cukru 
Kilka kropel olejku rumowego 
30 ml likieru kawowego 
PONADTO:
100 g startej czekolady 
Żelki do dekoracji 
Około 20 herbatników kakaowych 
WYKONANIE : 
Białka ubić z solą i cukrem pudrem na sztywno, zmniejszyć obroty, dodać żółtka rozmieszane z wódką, powoli wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, na końcu wlać olej. Wylać na blachę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia ( boków nie smarować ) i włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni. Piec 20 minut, następnie wyjąć na kratkę do ostygnięcia. 
Landrynki rozpuścić na małym ogniu z wodą. Budyń rozrobić w szklance mleka, resztę zagotować z cukrem, na gotujące mleko wlać rozrobiony budyń oraz syrop powstały z landrynek i zagotować aż masa zgęstnieje cały czas mieszając. Odstawić i całkowicie wystudzić. 
Miękkie masło zmiksować, dodawać po łyżce masy cały czas miksując, aż powstanie jednolita, gładka masa. 
Biszkopt nasączyć ponczem ( najlepiej przy pomocy pędzelka ),wyłożyć na niego masę miętową i od razu poukładać herbatniki kakaowe. Wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować masę śmietanową. 
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, zmniejszyć obroty, dodać tężejącą galaretkę rozpuszczoną uprzednio w 0,5 szkl gorącej wody. Od razu wyłożyć na herbatniki. Na wierzch posypać wiórkami z uprzednio startej czekolady. 
Ciasto schłodzić minimum 2 godziny w lodówce.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...