wtorek, 21 marca 2017

TORT URODZINOWY

TORT URODZINOWY
8 żółtek utrzeć do białości dodając 15 dag cukru, z 8 białek ubić pianę dodając 15 dag cukru kryształu i dalej ubijać. Gdy dobrze ubite(cukier rozpuszczony) połączyć z żółtkami dodając wcześniej do żółtek 8 łyżek zimnej wody. Wsypać 25 dag mąki pszennej z dwoma łyżkami kakao i 1,5 dag proszku do pieczenia. Delikatnie wymieszać i upiec -przekroić na pół, albo ( upiec dwa placki z tego ciasta).

Placek kokosowy:
5 białek ubić z 15dag  cukru kryształu dodając 20 dag kokosu. 1 1/2  łyżki mąki kartoflanej wymieszać i upiec ( w orginalnym przepisie było  dodać jeszcze 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany), ja pomijam.

Placek orzechowy:
5 białek ubić z 3/4 szklanki cukru kryształu dodając 25 dag siekanych orzechów,  2 łyżki bułki tartej i 1 łyżkę miodu. Wymieszać i upiec kolejny placek.


Masa
2 kostki masła, 2 szklanki mleka 5 żółtek, 1 1/2 szklanki cukru, 3 czubate łyżki mąki kartoflanej, cukier waniliowy;
Mleko zagotować z cukrem waniliowym i 1 szklanką cukru. Resztę składników wymieszać  i wlać na gotujące się mleko. Wystudzić. Masło utrzeć z wystygniętym kremem, na koniec dodać spirytus. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać  brzoskwinie do drugiej czekoladę i rodzynki ( owoce można dobierać wg własnego uznania). Przełożyć placki masami . Wierzch udekorować w zależności od okazji i pomysłu.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...