Domowa mielonka drobiowa.
Składniki:
1,20 mięsa z udek kurczaka
2 ząbki czosnku
3/4 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
1/3 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki majeranku
1/3 szklanki wody
3 łyżki żelatyny
karton po mleku lub soku
kawałek folii spożywczej
Przygotowanie:
Mięso bez skór i tłuszczu oddzielamy od kości, a następnie kroimy dość drobno. Można zmielić w maszynce.
Dodajemy do mięsa rozgnieciony czosnek, resztę składników i razem mieszamy. Chodzi o to aby mięso zrobiło się kleiste.
Z kartonu odcinamy górną część, płuczemy a następnie nakładamy mięso. Trzeba dość mocno ubić, aby nie było pustych miejsc, karton trochę zmieni kształt ale to nic. I tak go( mięsa) później ubędzie, a karton z prostokąta zmieni się w owal.
Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.
Po czasie leżakowania wstawiamy do wysokiego garnka, tak aby 3/4 kartonu było zanurzone w wodzie. I choć mięso jest opatulone folią, dobrze jest jeszcze przykryć od góry. Ja użyłam do tego niedużego garnka, średnicą pasującego do garnka z wodą. Gotujemy wolno około 2 godzin. I później bez przenoszenia, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Wyśmienita wędlinka do chleba bez konserwantów.