czwartek, 23 marca 2017

GALARETKA DROBIOWA

GALARETKA DROBIOWA


SKŁADNIKI:

4 nóżki z kurczaka
2 porcje rosołowe
2 ząbki czosnku
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
1 jajko
1 cytryna
1/2 szklanki kukurydzy z puszki
1 szklanka groszku i marchewki
żelatyna
sól
pieprz

Przygotowanie


Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby było przykryte. Dodajemy 2 łyżeczki soli i nastawiamy do gotowania.

Kiedy na powierzchni wody zaczną zbierać się szumowiny, dokładnie je zbieramy i dodajemy przyprawy z dwoma ząbkami czosnku w łupinach.

Wszystko gotujemy około godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kości.

Po ugotowaniu przecedzamy przez sito wywar, tak aby był jak najbardziej klarowny.

Mięso obieramy i kroimy na drobne kawałki.

Gotujemy na twardo jedno jajko i podgotowujemy w osolonej wodzie marchewkę z groszkiem. Warzywa powinny być kruche.

Jajko kroimy w plasterki. Układamy wszystko warstwami w pucharkach lub miseczkach.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...