GALARETKA DROBIOWA
SKŁADNIKI:
4 nóżki z kurczaka
2 porcje rosołowe
2 ząbki czosnku
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
1 jajko
1 cytryna
1/2 szklanki kukurydzy z puszki
1 szklanka groszku i marchewki
żelatyna
sól
pieprz
Przygotowanie
Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby było przykryte. Dodajemy 2 łyżeczki soli i nastawiamy do gotowania.
Kiedy na powierzchni wody zaczną zbierać się szumowiny, dokładnie je zbieramy i dodajemy przyprawy z dwoma ząbkami czosnku w łupinach.
Wszystko gotujemy około godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kości.
Po ugotowaniu przecedzamy przez sito wywar, tak aby był jak najbardziej klarowny.
Mięso obieramy i kroimy na drobne kawałki.
Kiedy na powierzchni wody zaczną zbierać się szumowiny, dokładnie je zbieramy i dodajemy przyprawy z dwoma ząbkami czosnku w łupinach.
Wszystko gotujemy około godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kości.
Po ugotowaniu przecedzamy przez sito wywar, tak aby był jak najbardziej klarowny.
Mięso obieramy i kroimy na drobne kawałki.
Jajko kroimy w plasterki. Układamy wszystko warstwami w pucharkach lub miseczkach.