środa, 15 marca 2017

Jadłospis w diecie cukrzycowej

Dieta cukrzycowa


Jestem , pewnie jedną z wielu osób, która boryka się z cukrzyca typu II.
Na początku po diagnozie wydaje się że to wyrok. Jednak z czasem człowiek poznaje tajniki dotyczące tej choroby i stara się z nią żyć.
Jednym z wielu problemów jest ustalenie odpowiedniego menu.Spróbuje tutaj pisać o tym jak wygląda moja dieta, i podawać przepisy co ja dla siebie gotuje.
Bardzo ważne, aby zjadać pięć posiłków dziennie.

                                    Jeden dzień


Śniadanie: chleb pełnoziarnisty (60 g) (dwie kromki), z serkiem homogenizowanym (np. Bieluch) (100 g), ogórek (40 g), szczypiorek, papryka (80 g), jabłko (100 g)

II śniadanie:  jogurt (150 g) 

Obiad: zupa kalafiorowa (350 g) papryka faszerowana: papryka (400 g), pierś z kurczaka (100 g), pieczarki (50 g), cukinia (40 g), cebula (20 g), seler naciowy (50 g), kapusta kiszona (120 g), oliwa z oliwek (15 g)

Podwieczorek: sok pomidorowy (300 g)

Kolacja: tuńczyk w sosie własnym (150 g) z sałatą (40 g), kukurydzą (30 g), pomidorem (50 g)

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...