Jajka z szynką w majonezie
Składniki:
4 jajka
20 dag szynki chudej
majonez kielecki lub wykonany własnoręcznie wg. przepisu:
składniki na majonez domowy:
1/8 l oleju lub oliwy
1 żółtko
wywar z kości lub warzyw
sól
cukier
cytryna lub ocet
Wykonanie:
Jajka umyć, ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połówki. Połówki jajek zawijać w plasterki szynki, układać je ukośnie rzędem na prostokątnym półmisku i zalać majonezem. Przybrać listkami zielonej sałaty, talarkami pomidorów, piklami itp.
Wykonanie majonezu:
Żółtko oddzielić od białka i wlać do miski, rozetrzeć je, dodać octu. Wlewać po kropli olej ucierając w jedną stronę, gdy żółtka zgęstnieją wlewać olej cienkim strumieniem. Po znacznym zgęstnieniu majonezu rozrzedza się go małą ilością zimnej wody z octem. Majonez ucierać aż do wykorzystania wszystkiego oleju i przyprawić do smaku. Gęsty majonez wykorzystuje się do okładania i dekoracji zakąsek. Gdy majonez ma być wykorzystany jako sos jak w naszym przypadku rozcieńcza się go wywarem lub śmietaną.
Przepis na majonez pochodzi z 1959 r zaczerpnięty z Kuchni polskiej. Wtedy nie łatwo było kupić gotowy majonez