piątek, 31 marca 2017

Jajka z szynką w majonezie




Jajka z szynką w majonezie


Składniki:

4 jajka
20 dag szynki chudej
 majonez kielecki lub wykonany własnoręcznie wg. przepisu:

składniki na majonez domowy:
1/8 l oleju lub oliwy
1 żółtko
wywar z kości lub warzyw
sól
cukier
cytryna lub ocet

Wykonanie:

Jajka umyć, ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połówki. Połówki jajek zawijać w plasterki szynki, układać je ukośnie rzędem na prostokątnym półmisku i zalać majonezem. Przybrać listkami zielonej sałaty, talarkami pomidorów, piklami itp.

Wykonanie majonezu:
Żółtko  oddzielić od białka i wlać do miski, rozetrzeć je, dodać octu. Wlewać po kropli olej ucierając w jedną stronę, gdy żółtka zgęstnieją wlewać olej cienkim strumieniem. Po znacznym zgęstnieniu majonezu rozrzedza się go małą ilością zimnej wody z octem. Majonez ucierać aż do wykorzystania wszystkiego oleju i przyprawić do smaku. Gęsty majonez wykorzystuje się do okładania i dekoracji zakąsek. Gdy majonez ma być wykorzystany jako sos jak w naszym przypadku rozcieńcza się go wywarem lub śmietaną.

Przepis na majonez pochodzi z 1959 r zaczerpnięty z Kuchni polskiej. Wtedy nie łatwo było kupić gotowy majonez

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...