piątek, 31 marca 2017

Jajka z szynką w galarecie



Jajka z szynką w galarecie

Składniki:

4 jajka 
20 dag szynki chudej
10 dag korniszonów
1/2 l galarety mięsnej
sałata zielona 
sól
 Produkty potrzebne na wykonanie galaretki mięsnej do zalewania
( 15 dag włoszczyzny: marchew, cebula, pietruszka, seler, 70 dag kruchych kości
1 1/2 l wody, 2 listki bobkowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego, 1,5 dag,
Warzywa i kości opłukać , dodać przyprawy, zalać zimną wodą i gotować ok. 3 godzin. Osolić pod koniec gotowania. Wywar odcedzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie na 1/2 godziny. Rozpuścić w  wywarze, osolić do smaku zastudzić, krzepnącą zalewać potrawy).

Wykonanie:

Jajka umyć, ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połówki. Przyrządzić galaretę  ostudzić do momentu krzepnięcia. Chudą szynkę pokroić w drobną kostkę, korniszony pokroić w paseczki. Formę na której będziemy robić przekąskę wyłożyć listkami sałaty, zalać krzepnącą galaretą 3-4 cm grubo. Gdy zastygnie układać połówki jaj żółtkami na dół, na to wylać resztę galarety zmieszanej z korniszonami i szynką, galareta musi być gęsta ta na spodzie , bo w innym razie szynka i korniszony opadną na dół. Galaretę zastudzić . Przed wyjęciem z formy na chwilę owinąć ściereczką zmoczoną w gorącej wodzie.

Można podawać z sosem tatarskim

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...