środa, 29 marca 2017

JARZYNOWY GARNECZEK Z KLOPSIKAMI

JARZYNOWY GARNECZEK Z KLOPSIKAMI

.

Składniki

·                                 włoszczyzna (4 marchewki, 3 pietruszki – korzeń + natka, seler – korzeń oraz liście, por)
·                                 ok. 300 g ziemniaków
·                                 mieszanka mrożone warzywa, np. z groszkiem, fasolką szparagową (ew. czerwoną fasolą) czy kalafiorem
·                                 2 liście laurowe
·                                 3 ziarenka ziela ang.
·                                 sól morska
·                                 opcjonalnie: kilka łyżek makaronu
·                                 olej
·                                 koperek do podania

Składniki na pulpeciki

·                                 500 g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka
·                                 jajko
·                                 2 łyżki bułki tartej
·                                 ząbek czosnku
·                                 łyżka posiekanej natki
·                                 sól, pieprz
Wykonanie:
 Mięso włóż do miski. Dodaj jajko, bułkę, natkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw. Wyrób i odstaw. Włoszczyznę i ziemniaki umyj i obierz. Pokrój.
 W garnku rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć warzywa (pokrojone i z mieszanki). Chwilę duś. Zalej zimną wodą. Posól, dołóż liście laur. i ziele, gotuj na małym ogniu do miękkości.
 Gdy warzywa się gotują, uformuj pulpeciki. Możesz je krótko obgotować we wrzącej, osolonej wodzie lub obsmażyć na oleju. Gotowe pulpeciki dodaj do garnka z warzywami. Możesz dodać też makaron. Nakryj i gotuj chwilę razem. Danie podaj z posiekanym koperkiem.

Świat kobiety

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...