JARZYNOWY GARNECZEK Z KLOPSIKAMI
.
Składniki
· włoszczyzna (4 marchewki, 3 pietruszki – korzeń + natka, seler – korzeń oraz liście, por)
· ok. 300 g ziemniaków
· mieszanka mrożone warzywa, np. z groszkiem, fasolką szparagową (ew. czerwoną fasolą) czy kalafiorem
· 2 liście laurowe
· 3 ziarenka ziela ang.
· sól morska
· opcjonalnie: kilka łyżek makaronu
· olej
· koperek do podania
Składniki na pulpeciki
· 500 g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka
· jajko
· 2 łyżki bułki tartej
· ząbek czosnku
· łyżka posiekanej natki
· sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso włóż do miski. Dodaj jajko, bułkę, natkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw. Wyrób i odstaw. Włoszczyznę i ziemniaki umyj i obierz. Pokrój.
W garnku rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć warzywa (pokrojone i z mieszanki). Chwilę duś. Zalej zimną wodą. Posól, dołóż liście laur. i ziele, gotuj na małym ogniu do miękkości.
Gdy warzywa się gotują, uformuj pulpeciki. Możesz je krótko obgotować we wrzącej, osolonej wodzie lub obsmażyć na oleju. Gotowe pulpeciki dodaj do garnka z warzywami. Możesz dodać też makaron. Nakryj i gotuj chwilę razem. Danie podaj z posiekanym koperkiem.