KREMOWA ZUPA Z KLOPSIKAMI
Zupę podaj z ziemniakami i klopsikami.
Składniki
· 1 kg cukinii
· 1 duża cebula
· 2 ziemniaki
· 1 l bulionu warzywnego
· 40 dag mielonego mięsa drobiowego
· 1 mały serek topiony śmietankowy
· 1 jajko
· 2 łyżki bułki tartej
· 2 ząbki czosnku
· sól
· pieprz świeżo mielony
· zioła prowansalskie
· natka pietruszki
· olej
Przygotowanie:
Mięso wymieszać z jajkiem i bułką, doprawić solą, pieprzem, ziołami, formować klopsiki, usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju, dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Zalać bulionem, ugotować do miękkości, doprawić przyprawami i serkiem.
Ziemniaki obrać, ugotować osobno. Zupę zmiksować, podawać z klopsikami i ziemniakami, pokrojonymi w kostkę. Posypać natką.