środa, 29 marca 2017

KREMOWA ZUPA Z KLOPSIKAMI

KREMOWA ZUPA Z KLOPSIKAMI



Zupę podaj z ziemniakami i klopsikami.

Składniki

·                                 1 kg cukinii
·                                 1 duża cebula
·                                 2 ziemniaki
·                                 1 l bulionu warzywnego
·                                 40 dag mielonego mięsa drobiowego
·                                 1 mały serek topiony śmietankowy
·                                 1 jajko
·                                 2 łyżki bułki tartej
·                                 2 ząbki czosnku
·                                 sól
·                                 pieprz świeżo mielony
·                                 zioła prowansalskie
·                                 natka pietruszki
·                                 olej
Przygotowanie:
Mięso wymieszać z jajkiem i bułką, doprawić solą, pieprzem, ziołami, formować klopsiki, usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju, dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Zalać bulionem, ugotować do miękkości, doprawić przyprawami i serkiem.
Ziemniaki obrać, ugotować osobno. Zupę zmiksować, podawać z klopsikami i ziemniakami, pokrojonymi w kostkę. Posypać natką.




Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...