Zupa gulaszowa z grzankami
Składniki:
4 duże cebule
400 g małych pieczarek
1,5 kg mięsa gulaszowego
6 łyżek oleju
Sól, pieprz
2 łyżki mąki
2 łyżeczki suszonego majeranku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka bulionu instant
Słoik papryki konserwowej (370 ml)
6 kromek chleba wiejskiego
Pęczek natki pietruszki
125 g śmietany
Wykonanie:
Cebulę pokroić w półplasterki. Grzyby poprzekrawać. Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu usmażyć grzyby i cebulę. Oprószyć mąką, przesmażyć. Dodać majeranek i koncentrat pomidorowy. Dodać mięso. Wlać 2 litry wody, zagotować i dodać bulion. Gotować pod przykryciem 1,5 godziny. 15 minut przed końcem dodać pokrojoną w paski paprykę. Kromki pokroić na duże kawałki, ułożyć na posmarowanej olejem blasze i wstawić na 6-8 minut do rozgrzanego piekarnika (200 st. C). Zupę doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekana natką. Podawać z grzankami i śmietaną.