czwartek, 23 marca 2017

KARKÓWKA Z ROZMARYNEM

KARKÓWKA Z ROZMARYNEM


Składniki

·                                 1,50 kg karkówki
·                                 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
·                                 marynata:
·                                 3 łyżki oleju
·                                 łyżki octu winnego
·                                 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
·                                 łyżka susz. majeranku
·                                 pokrojona cebula
·                                 łyżka suszonego rozmarynu plus kilka gałązek świeżego
·                                 łyżeczka suszonego lubczyku
·                                 sól, grubo mielony pieprz

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, osusz. Połącz składniki marynaty, natrzyj starannie mięso. Obłóż je cebulą. Wstaw do lodówki na godzinę
2. Po tym czasie mięso zwiąż sznurkiem wraz z gałązkami rozmarynu, włóż do brytfanny razem ze składnika mi marynaty. Piecz ok. 70 min w 180°C,podlewając winem i wytwarzającym się sosem. Podaj  z ziemniakami surówką z białej kapusty.




Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...