KARKÓWKA Z ROZMARYNEM
Składniki
· 1,50 kg karkówki
· 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
· marynata:
· 3 łyżki oleju
· łyżki octu winnego
· 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
· łyżka susz. majeranku
· pokrojona cebula
· łyżka suszonego rozmarynu plus kilka gałązek świeżego
· łyżeczka suszonego lubczyku
· sól, grubo mielony pieprz
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj, osusz. Połącz składniki marynaty, natrzyj starannie mięso. Obłóż je cebulą. Wstaw do lodówki na godzinę
2. Po tym czasie mięso zwiąż sznurkiem wraz z gałązkami rozmarynu, włóż do brytfanny razem ze składnika mi marynaty. Piecz ok. 70 min w 180°C,podlewając winem i wytwarzającym się sosem. Podaj z ziemniakami surówką z białej kapusty.