piątek, 24 marca 2017

LIKIER KAWOWY


Likier kawowy 
Składniki:

·                 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (użyłam Jacobs Cronat Gold)
·                 120ml przegotowanej, gorącej wody
·                 530ml mleka skondesowanego słodzonego (1 puszka)
·                 300ml wódki (ja dałam wódkę Bols)

Wykonanie:

1.              Do kubeczka wsypać kawę, zalać ją gorącą wodą, wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
2.              Wszystkie składniki wlać do blendera, zmiksować i gotowe! :)
3.              Przechowywać w lodówce.

              PS. Likier ten jest dość rzadki, więc jeśli chcemy by był bardziej gęsty, to możemy dać mniej wódki lub zagęścić go gotowym kajmakiem z puszki.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...