czwartek, 30 marca 2017

Nadziewany kurczak

Nadziewany kurczak



Składniki:

Suszone prawdziwki (5 g)
Czerstwa bułka
3 cebule
Pół pęczka natki pietruszki
40 g wątróbki drobiowej
15 g masła
Sól, pieprz
250 g mieszanego mięsa mielonego
1 jajko
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 kurczak
2-3 łyżki oleju
Słodka papryka

Wykonanie:

Grzyby zalać 150 ml gorącej wody i odstawić na 30 minut. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. 1 cebulę pokroić w drobną kostkę. Wątróbkę pokroić i smażyć na maśle, po 1 minucie dodać pokrojoną cebulę, smażyć jeszcze 1-2 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
Bułkę odcisnąć, zmieszać z mięsem mielonym, wątróbką, jajkiem, grzybami, posiekaną natką pietruszki, koncentratempomidorowym, solą i pieprzem. Kurczaka natrzeć solą od wewnątrz i nadziać przygotowaną masą. Spiąć wykałaczkami. Olej zmieszać z solą, pieprzem i papryką i natrzeć nim kurczaka.

Kurczaka umieścić w brytfannie i podlać wodą, w której namaczały się grzyby. Dodać dwie cebule pokrojone w ćwiartki. Piec w 200 st. C przez 1,5 godziny.
 Od czasu do czasu polewać sosem.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...