środa, 22 marca 2017

OGÓRKI W ZALEWIE CURRY

OGÓRKI W ZALEWIE CURRY

Składniki:
               2,5 kg ogórków, lub cukini
                  2-3 cebule,
               gorczyca,



Zalewa:

                7 szklanek wody,
                 3 szklanki cukru,
                1 i 1/2 łyżki soli,
              1 i 1/2 szklanki octu,
                czubata łyżka curry,




Ogórki myjemy, suszymy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w cienkie plastry. Przygotowujemy zalewę gotując wszystkie składniki. Do słoików wkładamy ogórki, parę ziaren gorczycy, plasterki cebuli. Zalewamy zalewą.Pasteryzujemy 5 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz, ale słoiki zostawiamy jeszcze w garnku na 15 minut.


Ja w ten sam sposób robię również cukinię

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...