piątek, 24 marca 2017

PIERNIK MIODOWNIK w wersji świątecznej

Piernikowy miodownik

W wersji świątecznej, czyli z nutką aromatycznych przypraw piernikowych.

 

Składniki:

Ciasto:

4 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

100 g margaryny roztopionej

3 duże łyżki miodu prawdziwego

3 całe jajka

1 łyżka sody oczyszczonej

1 torebka przyprawy do piernika

Masa:

1 kostka margaryny

1 szklanka cukru

½ l mleka

1 szklanka kaszy manny

dodatkowo: słoik powideł śliwkowych, polewa czekoladowa

 

Przygotowanie

Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 4 części i każdą z nich oddzielnie upiec. Ja wałkowałam każdą część na papierze do pieczenia (bo placki są bardzo cienkie) i nie miałam problemu z przenoszeniem do blaszki. Blaszka miała wymiary standardowe czyli 36 x 25. Każdy placek piekłam około 15 minut w 180 stopniach.

Na masę: gotujemy mleko, powoli wsypujemy kaszę mannę i energicznie mieszamy by nie zrobiły się grudki, ja dodałam kaszę mannę błyskawiczną. Pod koniec gotowania wsypuję cukier i wszystko dokładnie mieszam, odstawiam by wystygła.
Gdy kasza jest już zimna (pamiętajmy o tym że gdy stygnie musimy ją często mieszać by nie zrobił się kożuch), dodajemy margarynę i ucieramy na puszystą masę.
Masę dzielimy na 3 części i smarujemy nią placki, czyli pierwszy placek, masa na to posmarowany od spodu powidłami śliwkowymi następny placek, który kładziemy stroną z powidłami do masy i tak postępujemy z następnymi warstwami.
Całość polewamy ulubioną polewą czekoladową. Mi zostało pół szklanki śmietany 36 % więc ją ubiłam i połączyłam z kilkoma kawałkami rozpuszczonej na parze czekolady mlecznej i białej.



Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...