Piernikowy miodownik
W wersji świątecznej, czyli z nutką aromatycznych przypraw piernikowych.
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
100 g margaryny roztopionej
3 duże łyżki miodu prawdziwego
3 całe jajka
1 łyżka sody oczyszczonej
1 torebka przyprawy do piernika
Masa:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
½ l mleka
1 szklanka kaszy manny
dodatkowo: słoik powideł śliwkowych, polewa czekoladowa
Przygotowanie
Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 4 części i każdą z nich oddzielnie upiec. Ja wałkowałam każdą część na papierze do pieczenia (bo placki są bardzo cienkie) i nie miałam problemu z przenoszeniem do blaszki. Blaszka miała wymiary standardowe czyli 36 x 25. Każdy placek piekłam około 15 minut w 180 stopniach.
Na masę: gotujemy mleko, powoli wsypujemy kaszę mannę i energicznie mieszamy by nie zrobiły się grudki, ja dodałam kaszę mannę błyskawiczną. Pod koniec gotowania wsypuję cukier i wszystko dokładnie mieszam, odstawiam by wystygła.
Gdy kasza jest już zimna (pamiętajmy o tym że gdy stygnie musimy ją często mieszać by nie zrobił się kożuch), dodajemy margarynę i ucieramy na puszystą masę.
Masę dzielimy na 3 części i smarujemy nią placki, czyli pierwszy placek, masa na to posmarowany od spodu powidłami śliwkowymi następny placek, który kładziemy stroną z powidłami do masy i tak postępujemy z następnymi warstwami.
Całość polewamy ulubioną polewą czekoladową. Mi zostało pół szklanki śmietany 36 % więc ją ubiłam i połączyłam z kilkoma kawałkami rozpuszczonej na parze czekolady mlecznej i białej.
Gdy kasza jest już zimna (pamiętajmy o tym że gdy stygnie musimy ją często mieszać by nie zrobił się kożuch), dodajemy margarynę i ucieramy na puszystą masę.
Masę dzielimy na 3 części i smarujemy nią placki, czyli pierwszy placek, masa na to posmarowany od spodu powidłami śliwkowymi następny placek, który kładziemy stroną z powidłami do masy i tak postępujemy z następnymi warstwami.
Całość polewamy ulubioną polewą czekoladową. Mi zostało pół szklanki śmietany 36 % więc ją ubiłam i połączyłam z kilkoma kawałkami rozpuszczonej na parze czekolady mlecznej i białej.