PIZZA
Ciasto:
2 niepełne szklanki mąki
2 dag drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy do smarowania
Rozgnieść drożdże w misce i rozmieszać z odrobiną ciepłej wody( może być gazowana) i odstawić aby wyrosły. W mące zrobić zagłębienie wlać drożdże, wsypać sól i cukier zagnieść ciasto i wyrabiać jeszcze ok. 10 min. Po czym odstawić ciasto przykryte ściereczka do wyrośnięcia.
Następnie rozwałkować ciasto na wysmarowanej tacce (wystarcza na dwie blaszki). Wierzch posmarować przecierem i lekko podpiec.
Nadzienie:
20 dag pieczarek
15 dag sera żółtego
pikantny keczup
1 czerwona papryka
pomidor,
cebula,
przyprawy
Pieczarki umyć, pokroić i poddusić razem z cebulą na patelni.
Na podpieczonym cieście ułożyć warstwę pieczarek, keczupu, wędlinę startą na grubej tarce całość obsypać kawałeczkami pomidora, papryki i startym serem. I piec do rozpuszczenia sera ok. 15 min.