sobota, 11 marca 2017

Placki ziemniaczane z cukinią

            Składniki i wykonanie

·                                 6 średnich ziemniaków
·                                 1 młoda cukinia
·                                 1 nieduża cebula
·                                 3 czubate łyżki mąki pszennej
·                                 2 jajka
·                                 olej do smażenia
·                                 sól, pieprz




Ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnej tarce na miazgę, cukinię na grubej tarce na wiórki. Nadmiar płynu odlać (ja tego nie robię, daję po prostu więcej mąki pszennej albo dodatkowo łyżkę mąki ziemniaczanej).
Wbić jajka, wymieszać z mąką i przyprawami.
Wlać na patelnię ok. 0,3cm oleju, rozgrzać i zostawić na średnim ogniu.
Łyżką nakładać ciasto na rozgrzany olej (najpierw jeden 'placek kontrolny' - ciasto ma się zacząć od razu smażyć, ale bez nadmiernego pryskania).
Placki wykładać na papierowe ręczniki, olej na patelni uzupełniać w miarę ubywania.
Ja podaję  ze śmietaną, sosem jogurtowo-czosnkowym, albo z czym kto lubi.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...