PROZIAKI
1 kg mąki
1,5 łyżeczki sody
ok. 1 litr kefiru lub maślanki
1 łyżeczka soli
3 łyżki cukru
Kefir podgrzać, ciepły wlać do mąki zmieszanej z solą, sodą i cukrem i zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość 1 cm i wykrawać placki. Piec na niezbyt dużym ogniu na blasze kuchni.( lub na patelni)
1,5 łyżeczki sody
ok. 1 litr kefiru lub maślanki
1 łyżeczka soli
3 łyżki cukru
Kefir podgrzać, ciepły wlać do mąki zmieszanej z solą, sodą i cukrem i zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość 1 cm i wykrawać placki. Piec na niezbyt dużym ogniu na blasze kuchni.( lub na patelni)
Smaczne śniadanie. Ciepłe proziaki z masełkiem i kubkiem kawy np. Inki z mlekiem.
Niezapomniane smaki z dzieciństwa. Ktoś pamięta?