Sernik z brzoskwinią
Składniki na ciasto:
§ 1 kostka zimnego masła/margaryny (250 g)
§ 3 łyżki cukru pudru
§ 5 żółtek
§ 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
§ 2,5 szklanki mąki pszennej,
Wszystkie składniki zagniatamy. Zazwyczaj dodaję jeszcze troszkę mleka, aby ciasto miało mięsistą konsystencję. Kiedy mammy już gotową kulę, podzielimy ją na 2 części. Owijamy folią i wkładamy na ok. 2 godziny do zamrażarki.
Składniki na masę serową (te powinny mieć temperaturę pokojową):
1 kg twarogu półtłustego lub tłustego
2 łyżki proszku budyniowego,
pół kostki miękkiego masła (125 g)
3 jajka
1 szklanka cukru drobno mielonego do wypieków,
Ponadto potrzebować będziemy:
brzoskwinie w syropie, w puszce,
5 białek,
3/4 szklanki drobnego cukru,
Całe jajka ucieramy z cukrem, dodajemy masełko, mąkę. Na koniec, porcjami dodajemy twaróg, wciąż ucierając. Nie ma potrzeby zbędnie napowietrzać masy serowej. W efekcie, podczas pieczenia, sernik wyrośnie, jednak szybko opadnie stygnąc. Zaleca się zatem mieszanie składników jedynie do momentu ich całkowitego połączenia.
Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy. Ugniatamy ciasto tak, aby powstała nam cienka warstwa, lekko wyższa po bokach formy. Na to wykładamy masę serową. Czas pokroić brzoskwinie i odsączone ułożyć na masie serowej, kawałek przy kawałku.
Ubijamy pianę z białek, następnie przykrywamy nią równomiernie całą powierzchnie sernika. Na sam szczyt powinna trafić pozostała część startego ciasta.
Przepis mówi, że sernik pieczemy w 180 stopniach, ok. 1 godziny. Ja piekłam prawie 2 godziny.Także polecam intuicję i sprawdzanie, czy nasz sernik jest "sprężysty".
Sernik powinien ostygnąć powoli, w swoim tempie w lekko uchylonym piekarniku. Następnie dobrze zrobi mu pobyt w lodówce.