niedziela, 2 kwietnia 2017

Babka kakaowa


Babka kakaowa


Składniki:

5 jajek
1 1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 margaryna
1płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie:


Białka ubić z cukrem, następnie dodawać żółtka. Do tej masy dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem zmiksować. Potem dodać kakao i roztopioną margarynę i razem wymieszać. Wylać do formy dobrze nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą i piec  około 45 min. ( sprawdzić patyczkiem czy ciast upieczone). Gdy ciepłe wysypać z formy. Jak ostygnie polać polewą. 

Babkę można zrobić kolorową zostawiając połowę ciasta bez kakao, zamiast kakao do drugie części dodać łyżkę mąki.


Polewa:

3 łyżki margaryny palmy
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka wody
1 łyżka kakao.

Wszystko rozpuścić. Gotową polewą oblać zimną babkę.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...