Babka kakaowa
Składniki:
5 jajek
1 1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 margaryna
1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, następnie dodawać żółtka. Do tej masy dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem zmiksować. Potem dodać kakao i roztopioną margarynę i razem wymieszać. Wylać do formy dobrze nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą i piec około 45 min. ( sprawdzić patyczkiem czy ciast upieczone). Gdy ciepłe wysypać z formy. Jak ostygnie polać polewą.
Babkę można zrobić kolorową zostawiając połowę ciasta bez kakao, zamiast kakao do drugie części dodać łyżkę mąki.
Polewa:
3 łyżki margaryny palmy
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka wody
1 łyżka kakao.
Wszystko rozpuścić. Gotową polewą oblać zimną babkę.