AMBASADOR
Składniki na krem:
7 żółtek
14 łyżek cukru
1 łyżka mąki pszennej
2łyżki mąki kartoflanej
3/4l mleka
1 cukier waniliowy
3 kostki masła
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać cukier waniliowy i mąkę, dodać trochę mleka i rozmieszać. Resztę mleka zagotować wlać na gotujące mleko połączone wcześniej produkty i zagotować aż zgęstnieje. Wystudzić. W makutrze ucierać 3 kostki masła ( lub w malakserze obecnie) i dodawać po trochu zimnego kremu i dalej ucierać. Masę podzielić na dwie części
Do pierwszej połowy dodać kakao i czekoladę twardą pokrojoną w drobną kostkę. Można dodać rodzynki, troszkę spirytusu.
Do drugiej połowy dodać galaretkę pokrojoną w drobną kostkę ( wcześniej przygotowaną i zastygniętą lub kupioną gotową w sklepie) oraz siekane orzechy.
( galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i wylać na talerz żeby zastygła)
Upiec trzy biszkopty, każdy z trzech jajek. Przełożyć masami. Na wierzch dać polewę lub tartą czekoladę. Choć można i galaretkę