sobota, 8 kwietnia 2017

BISZKOPT Z MASĄ SEROWO-ŚMIETANKOWĄ

BISZKOPT Z MASĄ SEROWO-ŚMIETANKOWĄ



Składniki na biszkopt:
·                     1/3 szklanki mąki
·                     3 jajka
·                     1/3 szklanki cukru
·                     1 łyżeczka proszku do pieczenia
·                     1 płaska łyżka tłuszczu (masła lub margaryny)

Składniki na krem:
·                     1 opakowanie serka Mój ulubiony (450 g)
·                     2 galaretki (dowolny kolor)
·                     5 łyżeczek cukru i 1 łyżka cukru
·                     2 śmietany kremówki (0,5 l razem)
·                     lub śmietana wiejska 18% (opakowanie 350 g i 180 g)

Składniki polewy:
·                     1/2 kostki margaryny
·                     5 łyżek cukru pudru
·                     3 łyżki kakao
·                     2 łyżki wody
·                     1 łyżka żelatyny

Dodatki:
·                     dżem (smak wg uznania)


Sposób przygotowania biszkoptu:
1.                 Żółtka wybić do misy.
2.                 Białka wybić do drugiej misy, wstawić do lodówki, schłodzone ubić z cukrem na sztywną masę.
3.                 Rozmieszać żółtka i dodać do masy z białek, wymieszać ręcznie trzepaczką.
4.                 Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy z jaj, mieszać ręcznie.
5.                 Na końcu dodać rozpuszczony schłodzony tłuszcz, wymieszać, wylać na blachę wyłożoną sreberkiem.
6.                 Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 20 minut.

Sposób przygotowania kremu:
1.                 Do misy włożyć ser, wymieszać go z 5 łyżeczkami cukru. Jedną galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, wystudzić, wymieszać z serkiem. 
2.                 Do drugiej misy wlać śmietanę, ubić ją z 1 łyżką cukru. Drugą galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, wystudzić, połączyć wolno pałką z ubitą śmietaną.
3.                 Masy z obu mis razem połączyć wolno mieszając.

Sposób przygotowania polewy:
1.                 W 2 łyżkach gorącej wody rozpuścić żelatynę. 
2.                 Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia się wszystkich składników.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...