BISZKOPT Z MASĄ SEROWO-ŚMIETANKOWĄ
Składniki na biszkopt:
· 1/3 szklanki mąki
· 3 jajka
· 1/3 szklanki cukru
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 płaska łyżka tłuszczu (masła lub margaryny)
Składniki na krem:
· 1 opakowanie serka Mój ulubiony (450 g)
· 2 galaretki (dowolny kolor)
· 5 łyżeczek cukru i 1 łyżka cukru
· 2 śmietany kremówki (0,5 l razem)
· lub śmietana wiejska 18% (opakowanie 350 g i 180 g)
Składniki polewy:
· 1/2 kostki margaryny
· 5 łyżek cukru pudru
· 3 łyżki kakao
· 2 łyżki wody
· 1 łyżka żelatyny
Dodatki:
· dżem (smak wg uznania)
Sposób przygotowania biszkoptu:
1. Żółtka wybić do misy.
2. Białka wybić do drugiej misy, wstawić do lodówki, schłodzone ubić z cukrem na sztywną masę.
3. Rozmieszać żółtka i dodać do masy z białek, wymieszać ręcznie trzepaczką.
4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy z jaj, mieszać ręcznie.
5. Na końcu dodać rozpuszczony schłodzony tłuszcz, wymieszać, wylać na blachę wyłożoną sreberkiem.
6. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 20 minut.
Sposób przygotowania kremu:
1. Do misy włożyć ser, wymieszać go z 5 łyżeczkami cukru. Jedną galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, wystudzić, wymieszać z serkiem.
2. Do drugiej misy wlać śmietanę, ubić ją z 1 łyżką cukru. Drugą galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, wystudzić, połączyć wolno pałką z ubitą śmietaną.
3. Masy z obu mis razem połączyć wolno mieszając.
Sposób przygotowania polewy:
1. W 2 łyżkach gorącej wody rozpuścić żelatynę.
2. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia się wszystkich składników.