piątek, 7 kwietnia 2017

Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi

1 kg mąki pszennej 500 g + mąka do posypywania stolnicy
1 łyżeczka soli
120 ml oleju
       około 400 ml bardzo ciepłej wody (zagotowanej i odstawionej na 5 -7 minut)
Mąkę łączę z solą, olejem i ciągle mieszając ręcznie na stolnicy dodaję po trochu  wodę. Wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto łatwo dochodzące od ręki. Przykrywam ściereczką i pozostawiam na 10-15 minut, aby odpoczęło.
Wałkuję, wycinam szklanką kółeczka i nadziewam ulubionym farszem.
(Ja najbardziej lubię ruskie)
Farsz na  ruskie pierogi
 ziemniaki,
 twaróg,
cebula, sól, pieprz.
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na patelni. Ja robię farsz wg zasady 2/3 ziemniaków; 1/3 sera. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie ścieramy na tarce. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Przyprawiamy.



Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...