sobota, 8 kwietnia 2017

Ciasto kiwi bez pieczenia

Ciasto kiwi bez pieczenia

 

Robiłam w formie o wymiarach 24 cm x 27 cm. Przy wykonaniu tego deseru trzeba pamiętać aby na ostatnią warstwę nie dawać kiwi, ponieważ zwykła galaretka się nie zetnie, chyba że dysponujecie galaretką bez żelatyny. 





Składniki na masę:
700 ml mleka
200 g masła dobrej jakości
5 łyżek cukru
3 kopiaste łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka

dodatkowo
10 owoców kiwi (nie twardych ale też nie zupełnie miękkich)
2 opakowania herbatników pełnoziarnistych
2 galaretki agrestowe

Wykonanie:
Obie mąki, żółtka, cukier rozmieszać bardzo dokładnie z niewielką ilością mleka (najlepiej rozmieszać to mikserem aby nie było grudek). Resztę mleka zagotować i wlać do niego wcześniej rozrobioną mąkę z żółtkami i cukrem, cały czas mieszając do otrzymania budyniu. Budyń odstawić do wystygnięcia. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, utrzeć je mikserem i ciągle ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć warstwę herbatników. Masę podzielić na 3 części, kiwi obrać i pokroić w plastry około 0,5 cm. Wyłożyć pierwszą część masy, część kiwi przykryć warstwą herbatników, wyłożyć drugą część masy, ponownie kiwi i znów przykryć herbatnikami. Na górę wyłożyć ostatnią część masy. Galaretki rozpuścić w 800 ml wody i ostudzić. Zimne wyłożyć na ciasto. Przechowywać w lodówce.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...