sobota, 8 kwietnia 2017

Ciasto Smerfetka

Ciasto Smerfetka

  Biszkopt:
  jajka 4szt
  cukier 1szkl.
  mąka pszenna 1/2szkl.
  mąka ziemniaczana 1/2szkl.
  proszek do pieczenia 1łyżeczka
  woda 2łyżki
 Masa budyniowa:
 2szkl mleka
  cukier waniliowy mąka 1szkl.
 żółtka 3szt.
  cukier 1szkl.
 margaryna 1szt.
  barwnik spożywczy niebieski
  Masa śmietanowa:2 śnieżki
  2 niepełne szkl. mleka
  2 galaretki niebieskie rozpuszczone w 1szkl wody
  Na wierzch:
  2galaretki niebieskie rozpuszczone w 1/2litra wody.


Biszkopt:
Ubić pianę z białek dodać cukier,następnie żółtka i wodę 
na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie wymieszać łyżką.

Masa budyniowa:
Ugotować budyń,wystudzić.Utrzeć 1 margarynę i dodawać stopniowo wystudzony budyń a na końcu dodać kilka kropli barwnika.

Masa śmietanowa:
Śnieżki ubić z 2szkl. mleka na koniec ubijania dodać tężejące galaretki.

Na wierzch:
2galaretki niebieskie rozpuszczone w 1/2litra wody.

Ułożenie placka:
biszkopt
masa budyniowa
delicje jagodowe(lub inne)
masa ze śnieżki
galaretka

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...