Ciasto Smerfetka
Biszkopt:
jajka 4szt
cukier 1szkl.
mąka pszenna 1/2szkl.
mąka ziemniaczana 1/2szkl.
proszek do pieczenia 1łyżeczka
woda 2łyżki
Masa budyniowa:
2szkl mleka
cukier waniliowy mąka 1szkl.
żółtka 3szt.
cukier 1szkl.
margaryna 1szt.
barwnik spożywczy niebieski
Masa śmietanowa:2 śnieżki
2 niepełne szkl. mleka
2 galaretki niebieskie rozpuszczone w 1szkl wody
Na wierzch:
2galaretki niebieskie rozpuszczone w 1/2litra wody.
Biszkopt:
Ubić pianę z białek dodać cukier,następnie żółtka i wodę
na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie wymieszać łyżką.
Masa budyniowa:
Ugotować budyń,wystudzić.Utrzeć 1 margarynę i dodawać stopniowo wystudzony budyń a na końcu dodać kilka kropli barwnika.
Masa śmietanowa:
Śnieżki ubić z 2szkl. mleka na koniec ubijania dodać tężejące galaretki.
Na wierzch:
2galaretki niebieskie rozpuszczone w 1/2litra wody.
Ułożenie placka:
biszkopt
masa budyniowa
delicje jagodowe(lub inne)
masa ze śnieżki
galaretka
Ubić pianę z białek dodać cukier,następnie żółtka i wodę
na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie wymieszać łyżką.
Masa budyniowa:
Ugotować budyń,wystudzić.Utrzeć 1 margarynę i dodawać stopniowo wystudzony budyń a na końcu dodać kilka kropli barwnika.
Masa śmietanowa:
Śnieżki ubić z 2szkl. mleka na koniec ubijania dodać tężejące galaretki.
Na wierzch:
2galaretki niebieskie rozpuszczone w 1/2litra wody.
Ułożenie placka:
biszkopt
masa budyniowa
delicje jagodowe(lub inne)
masa ze śnieżki
galaretka