czwartek, 20 kwietnia 2017

Ciasto półkruche z jabłkami

Ciasto półkruche z jabłkami


Składniki:

60 dag mąki
15 dag cukru pudru do posypania
10 dag tłuszczu
2 jajka i 1 żółtko
1/4l śmietany
2kg kwaśnych jabłek
15 dag cukru kryształu
3-5 dag bułki tartej

Sposób wykonania:

Przesianą mąkę i tłuszcz dobrze wysiekać szerokim nożem. W mące zrobić zagłębienie i dodać pozostałe składniki. Zagnieść i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 2 części . Jedną wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem wysmarowanym tłuszczem. Zetrzeć jabłka na tarce odgnieść lekko wodę wymieszać z bułką tartą i cynamonem. Wyłożyć na ciasto. Jabłka przykryć druga połową ciasta. Docisnąć brzegi. Nakłóć wierzch ciasta widelcem. Piec ok. 45 min. Posypać cukrem

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...