Cytrynowiec
(przepis na blaszkę 27 cm x 40 cm)
Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cukru waniliowego
Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cukru waniliowego
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (około 8 minut) po czym wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylać do prostokątnej formy gdzie dno wyłożone jest papierem pergaminowym
Piec w temp.180 stopni przez 10-12 minut
Ciasto wylać do prostokątnej formy gdzie dno wyłożone jest papierem pergaminowym
Piec w temp.180 stopni przez 10-12 minut
Masa cytrynowa:
3 szklanki wody
3 cytryny
1 szklanka cukru
3 jaja
2 budynie waniliowe ( lub śmietankowe )
3 szklanki wody
3 cytryny
1 szklanka cukru
3 jaja
2 budynie waniliowe ( lub śmietankowe )
wykonanie:
Zetrzeć skórkę z cytryn i wycisnąć sok.
2 szklanki wody zagotowujemy z cukrem i sokiem cytrynowym oraz ze startą skórką.
1 szklankę wody miksujemy z 3 jajami i budyniem.
Jak woda tylko się zagotuje wlewamy zmiksowane jaja z budyniem i doprowadzamy do wrzenia.
Gorącą masę cytrynową wylewamy na biszkopt, odstawiamy do wychłodzenia.
Zetrzeć skórkę z cytryn i wycisnąć sok.
2 szklanki wody zagotowujemy z cukrem i sokiem cytrynowym oraz ze startą skórką.
1 szklankę wody miksujemy z 3 jajami i budyniem.
Jak woda tylko się zagotuje wlewamy zmiksowane jaja z budyniem i doprowadzamy do wrzenia.
Gorącą masę cytrynową wylewamy na biszkopt, odstawiamy do wychłodzenia.
Masa śmietankowa:
600 ml. śmietany kremówki 30 %
3 łyżeczki żelatyny (15 g)
3 łyżeczki cukru waniliowego
600 ml. śmietany kremówki 30 %
3 łyżeczki żelatyny (15 g)
3 łyżeczki cukru waniliowego
Namoczyć żelatynę w 1/3 szklance wody, a gdy napęcznieje rozpuścić na malutkim płomieniu (nie doprowadzając do zagotowania )
Zimną śmietanę ubić z dodatkiem cukru waniliowego, po czym wlać rozpuszczoną i letnią żelatynę, wymieszać i wyłożyć na zimną masę budyniową
Zimną śmietanę ubić z dodatkiem cukru waniliowego, po czym wlać rozpuszczoną i letnią żelatynę, wymieszać i wyłożyć na zimną masę budyniową
Dodatkowo przygotować:
20- 24 sztuk szkolnych herbatników
150 ml wody z cytryną
Herbatniki lekko zamoczyć wodzie z cytryną i układać na masie z bitej śmietany.
Ułożone herbatniki polać lukrem.
Ułożone herbatniki polać lukrem.
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
Wszystkie składniki dokładnie utrzeć.
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
Wszystkie składniki dokładnie utrzeć.