sobota, 8 kwietnia 2017

ROGALIKI TOPIONE

ROGALIKI TOPIONE


sprawdziłam i polecam.

Składniki:
·                     30 g drożdży
·                     200 g masła
·                     500 g mąki
·                     2 łyżki cukru
·                     2 łyżki mleka
·                     1/2 szklanki jogurtu naturalnego
·                     2 jajka
·                     ulubiony dżem
·                     jajko do posmarowania
Mleko podgrzej w rondelku,dodaj cukier,pokruszone drożdże i wszystko dobrze rozetrzyj.
Odstaw na ok 10 minut.
Masło rozpuść,ostudź. Do miski przesiej mąkę,dodaj jogurt,jajka,masło i drożdże. Wyrób gładkie ciasto,uformuj w kulę i wsadź do foliowego worka, po czym przełóż do miski z zimną wodą.
Odstaw do wyrośnięcia,ok 20-30 minut.Gdy ciasto wypłynie na powierzchnie tzn,że jest gotowe.
Wyjmij ciasto z woreczka i podziel na cztery części. Każdą część rozwałkuj na cienki placek ok 30 cm średnicy i podziel na osiem trójkątów.
Na podstawę wyłóż łyżeczkę dżemu i zwijaj rogaliki ku wierzchołkowi.
Ułóż rogaliki na blaszce i odstaw na około 20 minut.
Rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w rozgrzanym piekarniku (180) przez około 20 minut.
Gotowe możecie posypać cukrem pudrem,chociaż ja chyba wole takie bez :)


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...